Trainer en docent
Trainingen en onderwijs
Onrust, angst, verdriet, boosheid, achterdocht, je komt het allemaal tegen als je voor iemand zorgt. Het vraagt veel van zorgverleners. Zeker als iemand niet goed meer begrijpt er gebeurt, door dementie of een andere ziekte of beperking.
Iris tekst en onderwijs traint zorgmedewerkers en geeft workshops aan mantelzorgers en naasten van mensen met dementie. Iris tekst en onderwijs geeft ook les aan de opleiding van stichting miMakkus. Over afstemmen van de zorg, omgaan met onrust en ‘onbegrepen gedrag’ en zelfzorg voor de zorgverlener.
Nanda weet op een veilige en vooral leerzame wijze de cursist uit te dagen om in de schoenen te staan van zichzelf, maar zeker ook in die van de cliënt of bewoner. Ze weet als geen ander hoe je een training moet geven, maar ook hoe de inhoud van elke training overzichtelijk en te volgen blijft voor de ander.
Ervaringsgerichte trainingen
In de trainingen werken we met casuïstiek en vragen van deelnemers en gebruiken we inzichten en technieken van
sensorische informatieverwerking, mindfullness en miMakkusmethode.
Zelfzorg
Zelfzorg is net als het zuurstofmasker in het vliegtuig. Dat moet je ook eerst opzetten, voordat je anderen kunt helpen. We gaan op zoek naar hoe jij ook voor jezelf kunt zorgen.
Presentie
Echt aanwezig zijn in het hier en nu en niet met je hoofd al bij de volgende taak.
Bewust contact
Je aandacht richten op de ander én de verbinding met jezelf blijven maken. Eerst bewust contact maken, voordat je handelt.
Onderzoekende houding
Er is geen kant- en klare oplossing voor omgaan met gedrag. Elke situatie vraagt om te kijken wat nu nodig is. Dat vraagt om een onderzoekende houding.
Stap voor stap
Mensen met dementie schrikken als je snel werkt. Dan krijg je ‘weerstand’. Je leert goed te kijken en stap voor stap te werken, in het tempo dat past bij de zorgvrager.
Lichaamstaal
Wat roep jij op met jouw lichaamstaal? Wat zie je bij de ander?
Zintuiglijke prikkels
Waar reageert een zorgvrager op? Welke zintuigelijke prikkels kun je gebruiken als ingang tot contact? Wanneer raakt iemand overprikkeld? Hoe zie je dat?
Praktijksituaties in de zorg
Een mevrouw met dementie op de PG afdeling wil naar huis. Ze moet de kinderen van school halen, denkt ze. Als je zegt “Mevrouw uw kinderen zijn al groot, die gaan niet meer naar school”, wordt ze boos.
Ondertussen probeer je een rapportage te schrijven en gaat de telefoon. Tegelijkertijd hoor je ergens een bedalarm afgaan en moet meneer Peters alwéér naar het toilet.
Wat doe je als er van zoveel kanten een beroep op je gedaan wordt? Ga je rennen, om maar zoveel mogelijk gedaan te krijgen? Kun je een stille bewoner dan nog de aandacht geven die hij nodig heeft? Of heb je altijd het gevoel dat je tekort schiet?
Hoe kom jij thuis na een dienst? Moe en uitgeput, of energiek en tevreden over je werk? Hoe blijf jij overeind in een omgeving die steeds meer van je vraagt? En hoe zorg je ervoor dat je werk meer is dan ‘alles gedaan krijgen’? Hoe zorg je ervoor dat je werk voldoening geeft?
Minder onrust en agressie
In de trainingen leren zorgverleners om goed te kijken naar signalen van mensen met dementie of een andere neurocognitieve stoornis en af te stemmen op de zorgvrager. Zorgverleners leren ook om stress bij zichzelf te herkennen en op tijd een adempauze te nemen. Dit leidt tot beter contact. Daardoor is er minder onrust en agressie en verbetert de kwaliteit van leven voor zorgvragers. Zorgverleners ervaren meer plezier in hun werk.
Sensorische informatieverwerking
Meer over sensorische informatieverwerking: https://estasi.nl
miMakkusmethode: afstemmen in contact
De miMakkusmethode biedt handvatten voor communicatie en contact met zorgvragers. Dit verbetert direct het welzijn van zorgvragers en vermindert onrust, agressie en probleemgedrag.
Meer informatie over de miMakkusmethode: https://mimakkus.nl
Mindfulness: met aandacht in hier en nu
Je bent een bewoner aan het verzorgen en in je hoofd maak je alvast een boodschappenlijstje voor na het werk. De bewoner wordt onrustig en duwt je weg.
In de trainingen oefenen we met mindfullness: met je aandacht bij die bewoner te zijn. Dat brengt rust. Voor de bewoner en voor jou. De bewoner ervaart dat je ‘present’ bent en jij kunt beter afstemmen.
We leren je ook om je eigen stress-respons te doorbreken. Dus niet te gaan rennen in je hoofd of op de werkvloer. Op tijd een ‘adempauze’ te nemen, letterlijk en figuurlijk. Op die manier vergroot je de rust en het welzijn voor zorgvragers én raak je zelf niet opgebrand.
Training of workshop boeken?
Bel of mail en vraag naar de mogelijkheden.